Egy új technológiai áttörésnek köszönhetően a virtuális valóság még élethűbbé válhat: kutatók ugyanis kifejlesztettek egy „elektronikus nyelvet”, amely képes digitálisan ízeket közvetíteni. Az e-Taste névre keresztelt rendszerrel akár egy virtuális sütemény vagy halászlé ízét is megtapasztalhatjuk – anélkül, hogy ténylegesen ennénk belőle.
Az Ohiói Állami Egyetem kutatócsapata, Yizhen Jia vezetésével olyan rendszert alkotott, amely érzékeli az ételek alapízeit és képes ezeket újraalkotni az emberi nyelv számára.
A technológia az öt alapízhez tartozó vegyi anyagokat használja: nátrium-klorid a sós, citromsav a savanyú, glükóz az édes, magnézium-klorid a keserű, glutamát pedig az umami ízt képviseli. Az e-Taste szenzorai felismerik ezek koncentrációját az ételben, majd egy apró szivattyú segítségével mikroszkopikus mennyiségű ízesített hidrogélt juttatnak a nyelv alá – így létrehozva a virtuális kóstolás élményét.
A rendszer hatékonyságát több kísérletben is tesztelték. Először a savanyú íz reprodukcióját vizsgálták: 10 tesztalanyból átlagosan 7 ugyanúgy értékelte az e-Taste által közvetített ízt, mint az eredetit. Később összetettebb ételekkel – például limonádéval, süteménnyel, tükörtojással, halászlével és kávéval – is próbát tettek. Egy hatfős csoport több mint 80%-os pontossággal ismerte fel az ízeket.
Hol tart most a technológia?
Bár az e-Taste ígéretes fejlesztés, még nem tökéletes. Egyelőre csak az ízlelőbimbókat célozza meg – a szaglás, az étel aromája, vagy a vizuális élmények még hiányoznak. És ez nem elhanyagolható tényező.
Alan Chalmers, a Warwicki Egyetem kutatója szerint az ízélmény több érzékszerv összehangolt működéséből születik. „Ha legközelebb epret eszik, csukja be a szemét és ne használja az orrát. Az eper nagyon savanyú, de az aromája és a piros színe miatt édesnek érzékeljük. Tehát ha csak savanyúságot küldenek át a készülékükkel, soha nem fogják tudni, hogy az valójában eperből származik.”
A teljes cikket ITT tudod elolvasni.